vrijdag 26 april 2013

Rood met witte stippen...

Afgelopen week weer aan het naaien geslagen.
Een probleem met deze bezigheid is dat ik er bijna niet mee kan stoppen tot de 'creatie' klaar is.

Het gaat allemaal nog niet van zelf maar deze week wel een hoop geleerd, vooral van de fouten die ik maakte. Eerst maakte ik een jurkje voor mijn dochtertje (inclusief rits, viel gelukkig niet tegen).




En daarna nog een klokrok uit het boek van  mme Zsazsa. Een rode rok met witte stippen, want deze staat al lang op mijn wensenlijstje.  Ken je deze madame Zsazsa niet? Kijk dan eens rond op haar blog madamezsazsa.blogspot.com
Door deze blog kreeg ik echt zin om te gaan naaien en kreeg ik ook de hoop dat het misschien nog wel zou lukken ook. Wanneer je op youtube zoekt naar 'allemaal rokjes - mme zsazsa' kom je ook een erg leuk filmpje tegen maar op een of andere manier krijg ik deze niet in deze blog geplakt.



Ik maakte de klokrok met een paspelbandje er tussen. En ik moet eerlijk zeggen, het staat nog leuk ook!

dinsdag 16 april 2013

De Romeinse soldaat

'Mam, wanneer gaan we nu over die soldaten werken?'
Ja, het enthousiast maken was gelukt, maar nu het vervolg.
Ik het boekje nog niet uit...
maar toch maar een poging gewaagd.

Een aantal vragen:
Waarom heeft een brandweerman een brandweerpak aan?
- 'Zodat'ie niet verbrand natuurlijk.'

En waarom draagt een soldaat een wapenuitrusting?
- 'Zodat ie niet gewond raakt natuurlijk, want oorlog is heel gevaarlijk. Je moet oppassen voor de vijand.'
(de bijbehorende oorlogsgeluiden zal ik jullie besparen)

Samen hebben we de wapenrusting van een Romeinse soldaat bekeken. Vreselijk spannend allemaal.
Waarom draagt een soldaat een helm en waar is het schild voor? Nou, de jongens weten het wel.



En nu een belangrijke vraag: 'Hebben wij ook een vijand?' De jongens ontkennen. Maar als ik ze vraag of je een vijand hebt als je in de Heere gelooft weten ze het wel; 'Ja, de duivel.'

Ik probeer uit te leggen dat we ons ook moeten beschermen tegen de duivel. Dat de Heere in de Bijbel heeft verteld hoe we kunnen vechten / ons kunnen beschermen tegen de duivel. En dat dit ook een soort van wapenrusting is.
Genoeg voor nu!  Eerst maar eens kijken of de boel bezinkt. Anders hebben we nog een poging te gaan.
De Romeinse soldaat hangt op de deur, inclusief de onderdelen van de wapenrusting!


Ook knutselde we nog een soldaat die de wapenrusting aan heeft via de site van www.gelovenisleuk.nl.




zondag 14 april 2013

De geestelijke wapenrusting - Welkom in de strijd!

Zoals al eerder geschreven wilde ik met de kinderen nadenken over de geestelijke wapenrusting zoals beschreven in Efeze 6:10-20 (Herziene Stavenvertaling).

10 Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht.
11 Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel.
12 Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.
13 Neem daarom de  hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, * en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden.
14  Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid,  en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid,
15 en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede.
16 Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen.
17  En neem de helm van de zaligheid  en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord,
18 terwijl u  bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.
19 Bid ook  voor mij, opdat mij het woord gegeven wordt bij het openen van mijn mond, om met vrijmoedigheid het geheimenis van het Evangelie bekend te maken,
20 waarvan ik een gezant ben  in ketenen, opdat ik daarin vrijmoedig mag spreken, zoals ik moet spreken.


De afgelopen ben ik eerst zelf aan de slag gegaan, ik heb mij verder verdiept de geestelijke wapenrusting.
Dat vond ik nodig, daar ik de essentie van deze wapenrusting graag op de kinderen over wil brengen en de stof toch best moeilijk is.
Een boekje dat ik hier voor gebruikt heb is: 'Welkom in de Strijd!:  Paulus' wapenrusting als uit- en toerusting voor jonge christenen. Geschreven door Ds. R. van Kooten. 
Zelf vind ik het een helder geschreven en praktisch boekje waar ik nog regelmatig op terug grijp.


Productafbeelding Welkom in de strijd!
Over het boekje is het volgende geschreven: 'Hoe blijf je staande te midden van alle gevaren? Bovendien leef je in een tijd waarin de wereld weinig van God wil weten. Dat maakt het geloven best moeilijk en ingewikkeld. Je voelt jezelf soms zwak en kwetsbaar. De Heere heeft echter de geestelijke wapenrusting gegeven waardoor je staande mag en zult blijven. Je hoeft geen sterke christen te zijn in jezelf. De Heere wil dat je krachtig wordt in Hem en in de sterkte van Zijn macht. Zo krijg je de opdracht de geestelijke wapenrusting werkelijk aan te doen.
Op begrijpelijke en praktische wijze legt de schrijver de noodzaak en de betekenis van de verschillende onderdelen van de wapenrusting uit.'



vrijdag 5 april 2013

Voor stoere ridders: de geestelijke wapenrusting!

Ik was echt van plan om na  Pasen het  thema 'als een boom' weer op te pakken.
Toch wacht ik daar nog even mee.  Veel verhalen gaan over vijgenbomen en het lijkt me leuk om de kinderen dan meer te kunnen vertellen over deze boom en ook verse vijgen te kunnen laten proeven.
Maar...  volgens onze groenteboer is het geen vijgentijd. Wanneer ik nu vijgen bij hem wil bestellen moet ik gelijk een hele doos afnemen en dat is me toch iets te veel van het goede.

Ik probeer bij het uitzoeken van een onderwerp / of thema altijd zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeften en de beleving van de kinderen. En aangezien onze jongste zoon er dagelijks op deze manier bij loopt is dat niet zo moeilijk.




Het gaat hier vooral over ridders en jonkvrouwen en nu ze op school ook nog over dit thema werken is meneer helemaal niet meer te stoppen.
(Eerlijk is eerlijk, ik heb jaren lang zwaarden en schilden buiten de deur proberen te houden. Persoonlijk heb ik niets met al dat wapentuig. Maar toen kregen we zwaarden van lego, stokken en duplo. Dit pak kocht ik voor zijn verjaardag als extraatje bij de Kringloper voor 3 euro en is tot op de dag van vandaag zijn allermooiste kado!)

We gaan aan de slag met de 'geestelijke wapenrusting'! Eerst dacht ik dat het onderwerp te moeilijk zou zijn maar vooral op de site van www.gelovenisleuk.nl  kwam ik al een heleboel geschikt materiaal tegen.

Wordt vervolgd!