maandag 28 november 2011

Chanoeka

Zaterdag een hele middag in de keuken gestaan.
Met de kinderen van de zondagschool zouden we het Joodse lichtfeest Chanoeka vieren.

Hier kun je meer lezen over de achtergronden van chanoeka.
Eigenlijk valt chanoeka in december maar dan wordt er door de zondagschool geoefend voor kerst.

We maakten een verwijzing van het lichtfeest naar Jezus als het licht van de wereld.
Wel toepasselijk op de eerste adventszondag!

Ik had als taak voor deze viering het bakken van een chanoeka-hapje gekregen.
Nadelig van deze hapjes vind ik dat ze in olie gebakken moeten worden.
Daar word ik altijd een beetje zenuwachtig van!

Maar toch de stoute schoenen aangetrokken, en gelukkig met succes!
Na een uurtje ramen en deuren open was de lucht gelukkig wat opgetrokken.

Hier volgt het recept en een paar fotootjes.

Ingredienten voor soufganioth
1 tl droge gist
2 elsuiker
50 ml handwarme melk of water
1 ei
1 eigeel
3 el zure room of plantaardige olie
snuf zout
2 of 3 druppels vanille-essence
250 g bloem
olie om in te bakken
jam (abrikozen, rode bessen of frambozenjam)
poedersuiker

Los de gist met 1 theelepel suiker op in de handwarme melk (of water) en laat dit tien minuten staat tot het schuimt.
Klop de rest van de suiker met het ei en het eigeel. Voeg de zure room (of olie), het zout, de vanille en het gistmengsel toe, en roer het goed door elkaar.
Meng stapsgewijs de bloem erdoor en blijf kloppen tot er een zacht en elastisch deeg is ontstaan. Voeg zo nodig wat meer bloem toe.
Kneed het deeg daarna 5 minuten goed door, strooi er als het te veel plakt wat bloem over.
Giet een beetje olie in een kom en wentel daar het deeg doorheen zodat het rondom bedekt is met een laagje olie. Dek de kom af met plasticfolie en laat het op een warme plaats 2 uur rijzen, tot het in omvang verdubbeld is.

Kneed het deeg weer enkele minuten door en rol het daarna met een bebloemde deegroller uit op een bebloemd oppervlak tot het 0,5 cm dik is. Snij er rondjes uit van 5 cm doorsnee (met een ring of een kopje). Maak van de resten opnieuw een bal, rol deze weer uit en steek er weer rondjes uit.
Leg in het midden van ieder rondje een theelepel jam, smeer de rand in met een beetje water en leg een ander rondje erop*.
Druk de randjes stevig op elkaar zodat de jam afgesloten wordt. Laat de rondjes op een bebloemde schaal nog 30 minuten rijzen.
Verwarm een laag olie van ongeveer 5 cm diep in een steelpan. Leg met een paar tegelijk de donuts erin. Doe de deksel op de pan en bak ze 3 tot 4 minuten in de olie. Draai ze om en bak ze op de andere kant nog 1 minuut.
Laat de soufganioth uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker en dien ze op.
*Je kunt de soufganioth ook enkel (in dikkere rondjes) bakken en daarna vullen met jam.








En eerlijk is eerlijk, eigenlijk best een leuk alternatief recept voor de oliebollen met de jaarwisseling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie kan ik erg waarderen!